Andrej Danko volt az egyetlen, Unióból érkező politikus a Moszkvában megrendezett Parlamentarizmus-fejlesztési Nemzetközi Fórumon. Ottani felszólalásában kijelentette, hogy „erős Oroszország nélkül” nem lehet világbéke. Ám nem ezért került a sajtó figyelmének középpontjába. „Véletlenül” olyan orosz politikust hívott meg Szlovákiába, aki rajta van az Unió szankciólistáján, vagyis nem utazhat ide. A találkozó végül nem valósult meg, de a szerencsétlen tévedést az oroszok ki is használták.

 

Az orosz állami duma elnökének, Vjacseszlav Vologyin meghívására Moszkvába utazó Danko többek között az uniós szankciókat ostorozta. Az orosz sajtó szerint egyúttal megegyezett Vologyinnal, hogy a kvöetkező találkozó Szlovákiában ejtik meg idén szeptemberben. Csakhogy az orosz duma elnöke nem utazhat be az EU területére.

 

A szlovák külügy a Trend napilapnak közvetve megerősítette, hogy Andrej Danko – megint – anélkül cselekedett, hogy egyeztetett volna a minisztériummal.

 

  hirdetes_300x300   

A dolog érdekessége, hogy miután az ügyet a Denník N megírta, Vologyin irodája a sajtóhírt törölte, Danko pedig letagadta a meghívást, és arra hivatkozott, hogy az orosz duma sajtóirodájában történt hiba. Csakhogy időközben az orosz sajtóiroda azt is megszellőztette, hogy Danko szlovák vállalkozókból álló küldöttségén élén térne vissza Moszkvába.

 

A diplomáciai bonyodalom azért is kapott nagy figyelmet, mert maga Danko a szlovák parlament elnökeként 2017 szeptemberében írta alá az akkori kormányfővel, Robert Ficoval és Andrej Kiska államfővel egy közös nyilatkozatot, amelyben kötelezte magát, hogy a Szlovák Köztársaság atlanti és európai irányultságának megfelelő kommunikációt fog folytatni.

 

A parlamenten kívüli KDH élesen kritizálta az SNS elnökét a fórumon való részvételért, illetve egyes kijelentéseiért. Például azért, hogy Danko a kiberbiztonság témájához hozzászólva egyáltalán nem említette meg az oroszok felelősségét, holott még a szlovákiai biztonságpolitiksi nemzeti stratégiai dokumentum is elismeri, hogy a kibertámadások egy része mögött az oroszok állnak.

 

Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!