A horvát kisebbségek, köztük a magyar nemzetrész képviselői a gyűlöletbeszéd terjedésére figyelmeztettek, amely negatívan befolyásolhatja Horvátország „demokratikus imázsát”. Egyúttal kifogásolták, hogy a horvát köztévében és közrádióban drasztikusan visszaesett a kisebbségi és más műsorok színvonala.

 

Szerdán zajlott Opatijában a horvát kisebbségek konferenciáján elhangzott, hogy a kisebbségekkel szembeni gyűlöletbeszéd terjedése nem csak rosszhírét kelti az országnak, de egyúttal megfosztja a más nemzetiségűeket a biztonságérzetüktől.

 

Ahogy Szlovákiában, úgy Horvátországban is léteznek papíron lefektetett kisebbségjogi „standardok”, ám ezek gyakorlati betartatása akadályokba ütközik. A Nemzeti Kisebbségek Tanácsának elnöke, Alekszandar Tolnauer kritizálta a horvát közmédia programját. A tavalyi évben 60 óra 24 perc kisebbségi műsort vetítettek és ebből csak 54 perc volt hírközlés.

 

 hirdetes_810x300  

Azért is bírálat érte a horvát közmédiát, mert beszélgetős műsoraiba olyan vendégeket is előszeretettel hív meg, akik sértő megjegyzéseket tesznek a kisebbségekre vagy hazugságokat terjesztenek a második világháború eseményeiről.

 

Jankovics Róbert, a magyar kisebbség parlamenti megbízottja szerint „drámai módon csapott össze” a populizmus és a mainstream a médiában, amelynek eredményeképpen a konfrontáció hatására megjelent a gyűlöletbeszéd a sajtóban.

 

total-croatia-news.com

Nyitókép: index.hu/a képen Kövér László magyar házelnök, mellette jobbra Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!