A Politico.eu közzétette legújabb hatalmi mátrixát, amelyben az európai vezetőket ezúttal nem egy témában vallott álláspontjuk szerint sorolta be, hanem kor és „rendszerellenesség” szerint. Megjegyezzük, a Politico alapvetően (bal)liberális beállítottságú portál, ennek ellenére, mégis sok következtetés levonható abból, hogy Peter Pellegrini az egyik legfiatalabb „rendszerpárti” politikus az EU-ban és a nyugati világban.

 

Az európai vezetők átlagéletkora nem egész ötven év. Az átlagot Peter Pellegrini szlovák kormányfő is javította a maga 42 évével. A Politico ráadásul úgy véli, hogy nem hogy nem rendszerellenes az új szlovák kormányfő, de az aktuális európai berendezkedés egyik legelkötelezettebb híve. Az X tengelyen jobbra az egyre rendszerellenesebb politikusok láthatók, míg balra az egyre kevésbé rendszerellenesek. Pellegrini egészen baloldalon kapott helyet.

 

A jelenleg regnáló vezetők közül a legfiatalabb Matteo Ciacci, San Marino régenskapitánya (kvázi államfője), a legidősebb Mahathir Moahamad, malajzia miniszterelnöke, aki a világ legidősebb vezetője is egyben – valószínűleg csak ezért kapott helyet a listán.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor a mátrixban politikai pártok vezetői is szerepelnek. Európai viszonylatban így a szélsőjobbos AfD elnöke, Alexander Gualand tartja a korrekordot a maga 77 évével. Ő előtte 72., még be nem töltött életévével Donald Trump amerikai elnök következik.

 

Ami a rendszerellenességet illeti, a nyugati sajtótól megszokott módon Orbán Viktor (55) a leginkább rendszerellenesek között szerepel, érdekes azonban, hogy Emmanuel Macrona francia államfő is a rendszerellenesek térfelén kapott helyet – nála még Recep Tayyip Erdogan török államfő is közelebb van a rendszerbarátok területéhez.

 

A Politico leírása szerint a baloldalon a „Régi Európa” hívei szerepelnek, olyanokkal az élen, mint Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Antonino Tajani.

 

Forrás: Politico.eu

 

Politico.eu

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!