Friss hírek

Lengyel kormányfő: Lengyelország felvállalhatja a közvetítést Brüsszel és Washington között

Lengyelország, amelyet Washingtonban szoros szövetségesként tartanak számon, közvetítő szerepet vállalhatna az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti vitában – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Gazeta Polska című konzervatív hetilapnak adott interjúban.

 

Az interjúból, melynek teljes szövege szerdán jelenik meg, hétfőn részleteket idézett a lengyel sajtó.

 

Morawiecki szerint “bizonyára mindenki észlelte, hogy az EU és az Egyesült Államok útjai kezdenek szétválni”. Úgy vélte: Lengyelországnak el kell döntenie, hogy a “kapocs, összekötő erő” szerepére vállalkozik a két hatalom között, avagy a közöttük való lavírozás “kevésbé kényelmes” helyzetét választja.

Hirdetés(x)

 

A lengyel kormány az első változat mellett van, amely “nagy esélyt” is jelent Lengyelország számára – jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve, hogy kabinetje “egy ilyen forgatókönyven dolgozik”.

 

A közzétett interjúrészletekből nem derül ki, hogy a beszélgetés a hét vezető ipari hatalom (G7) hétvégi kanadai csúcsértekezlete előtt vagy után készült-e. A G7-csúcson kialakult, Donald Trump amerikai elnök távozásával végződő vitával tovább éleződött az Egyesült Államok és az EU közötti, egyebek között az alumínium- és acélimportra kivetni szándékozott, megemelt amerikai vámok miatt keletkezett feszültség.

 

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt az EU-n belül a nemzetállamok és a közép-európai térség szerepének megerősítésére törekszik, az Egyesült Államokra pedig úgy tekint, mint stratégiai szövetségesre, mindenekelőtt biztonságpolitikai és energiabiztonsági kérdésekben.

 

MTI

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket