Pozsony és Dunaszerdahelyt is elárasztotta az özönvíz a múlt héti nagy zivatarok idején. A legfrissebb vizsgálatok szerint nem lett volna olyan magas a vízállás a pozsonyi utakon, ha nem hanyagolták volna el évekig a csatornák tisztítását – közölte a TA3 hírtelevízió.

 

Egyelőre még azzal sincs tisztában a város vezetése, hogy mennyi működő csatorna található a fővárosban, ugyanis ezen a téren jó ideje nem került sor átfogó felmérésre, auditra.

 

Pozsony azt javasolja a fejlesztőknek, hogy az új csatornázás építésekor már gondoljanak az esővíz elvezetésére is. Szlovákia legtöbb városában a csatornahálózat egyoldalú, vagyis egyazon csatornának kell elvezetni a szennyvizet és az esővizet is.

 

 hirdetes_810x300  

A múlt héten tapasztalt heves esőzéseknél lehullott nagymennyiségű csapadékot a csatornahálózatok már nem tudják kezelni. Pozsonyban 45, az Erdőháton 60 mm-nyi eső hullott, Dunaszerdahelyen hasonló mennyiségű eső esett.

 

A megoldást az esővíz felfogása és visszaforgatása lenne a természetbe, ám ennek törvényi keretei nincsenek kidolgozva. A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a városok hatásköre, hogy mihez kezdenek a felfogott esővízzel.

 

TA3.com

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!