Jövőre 50 milliárd forintot szán a kormány a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására – derült ki a szerdán benyújtott költségvetési javaslatból.

 

Az idei költségvetésben ilyen célra összesen mintegy 16 milliárd forint jut.

 

A határon túli magyarság költségvetési támogatása több soron és a feladatok alapján egyes tárcáknál elkülönítve jelenik meg a törvényjavaslatban.

 

 hirdetes_810x300  

A jövő évben a Miniszterelnökségnél a mostani 8,4 milliárdos tétellel szemben 6,7 milliárd szerepel, a Bethlen Gábor Alapkezelő viszont az idei 26 milliárd helyett 28 milliárd forintból gazdálkodhatna. Ebből a 28 milliárd forintból a nemzetpolitikai célú támogatás az idei 19,7 milliárddal szemben 18,7 milliárd, az alapkezelő működési költsége 1,15 milliárd. A felhalmozási kiadás 8 milliárd forint.

 

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási program az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetésében több mint 5,6 milliárd forinttal jelenik meg, az idei 2 milliárddal szemben.

 

A határon túli oktatás területén köznevelési kiadásokra 231,5 millió, felsőoktatásra 800 millió szerepel. Ez nagyságrendileg megegyezik az idei támogatással.

 

A határon túli sportinfrastruktúra fejlesztésére 400 millió forintot irányoztak elő.

 

A külhonban egyházi szolgálatot teljesítők támogatására 420 millió forint áll rendelkezésre, ha elfogadják a büdzsét. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az idei évhez hasonlóan mintegy 1,2 milliárdból gazdálkodhatna jövőre.

 

MTI

Nyitókép: napi.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!