Négyszázmillió euró, 101 hektár, 12 üzemterület 24 magánvállalat számára. Ezeket a számokat lehet tudni a terveken már készülő ipari parkról, amely a Reform Capital vállalat nevéhez kötődik. A beruházás a VW pozsonyi gyára közelében valósulna meg. Ha cégek is megtöltik a logisztikai centrumnak szánt komplexumot, több mint 3000 munkahely létesülhet.

 

Állítólag már érdeklődők is vannak, nem csak autóipari vállalkozások, hanem logisztikai és gyógyszeripari cégek is. A projekt elkezdését eddig a telkek felvásárlása gátolta, egyes tulajdonosoknak  – a Reform Capital szerint – túlzott anyagi igényei voltak a parcellákra.

 

A Centrop névre hallgató ipari park befektetője állami támogatásra nem számít, nem is igényelte, ennek ellenére kérvényezte a gazdasági minisztériumtól, hogy kezdjék el a projekt átvilágítását, amelynek kedvező kimenetelű lezajlása esetén a „kiemelt beruházások” közé emelik a Centropot.

 

 hirdetes_810x300  

A VW üzem közelsége miatt több olyan logisztikai és autóipari vállalat számára is előnyös lehet az ipari park elhelyezkedése, akik Just in Time rendszerben működnek – az „éppen időben” rendszerben dolgozó üzemek a vevőnek (esetünkben a VW-nek) úgy szállítják az alkatrészeket és árukat, hogy a vevőnek egyáltalán nem kell raktárkészletet tartania. A rendszer jelentősen csökkenti a raktározási költségeket, ugyanakkor óraműpontosságú tervezést igényel.

 

Ilyen rendszerben működik például a lozornói ipari park, amely szintén a VW-nek szállít be. Naponta 2500-3000 kamion érkezik be a VW gyárába Lozornóból. Minden egyes óra késedelemért hatalmas kötbért kell fizetnie a beszállítónak – akár 100 ezer eurót. Értelemszerűen minél közelebb van a beszállító, annál könnyebben és hatékonyabban lehet tervezni a gyár ellátását.

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép:  autobild.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!