Branislav Ondruš munkaügyi államtitkár Monika Uhlerovával, a Szakszervezetek Szövetségének alelnökével tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy növelik az állami alkalmazottak bérét. A két fél tárgyalásának első köre után arra jutottak, hogy jövőre, azaz 2019-ben 10 százalékkal, 2020-ban pedig (a rendes parlamenti választások évében) újabb 10 százalékkal emelkedik ma közszférában dolgozók bruttó fizetése.

 

Ehhez azonban jövőre meg kell változtatni a közszolgálatról szóló törvényt és a bértáblát. Ondruš elmondása szerint azösszes bérkategóriában dolgozó alkalmazottak bére emelkedni fog, a legalacsonyabb kategóriába esők fizetése a minimálbér nagyságára növekeszik.

 

A bértábla jelenlegi 14 kategóriája 11-re szűkül, a szakmai tapasztalatot pedig a jelenlegi 32 év helyett 44 évig veszik figyelembe.

 

 hirdetes_810x300  

A pedagógusokat is képviselő oktatási és tudományos alkalmazottak szakszervezete azonban „nem elégedett“ az jánlattal. Kérdés ugyanis, hogy a kollektív szerződések tekintetében jön-e változás. A jelnlegi törvény ugyanis azt írja elő, hogy a béremelés a kollektív szerződésről szóló törvénynek van alárendelve. Az a törény pedig egy évben határozza meg a kollektív szerződések futamidejét.

 

Teraz.sk

Nyitókép: camit.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!