Az amerikai vámintézkedések Szlovákiának 100 millió eurójába kerülhet, a német gazdaság 5 milliárdot veszít rajta – írja a Pravda napilap internetes kiadása. Az amerikai elnök újabb vámjairól pénteken szerezhettünk tudomást, aznap, mikor az EU „ellenvámintézkedései” életbe léptek.

 

Brüsszel állítja: Amerikai kezdte a kereskedelmi háborút (az első vámintézkedést valóban az USA vezette be). Az amerikai álláspont azonban egészen egyszerű: ha az USA és Európa közti kereskedelmi mérleg továbbra is ekkora mínuszt termel az USA számára, Washington nem riad vissza az intézkedésektől.

 

Jelenleg Európa nem engedi importálni az amerikai génmódosított terményeket, és több bioüzemanyag-típus is korlátozások alá esik.

 

 hirdetes_810x300  

Trump ugyanakkor szeretné, ha az Amerikában értékesítő gyárak Amerikában is gyártanák termékeiket. Például a VW Tuareg típusú SUV autóját a pozsonyi üzemben gyártják az egész világpiacra.

 

Trump pénteken jelentette be, hogy 20 százalékra emelné az európai autók behozatalára kivetett vámot. Ez az intézkedés Szlovákia számára eurómilliókba kerülhet. A Volkswagen Slovakia szakszervezetének elnöke, Zoroslav Smlolinský a szlovák lapnak nyilatkozva így fogalmazott:

 

„Én a magunk nevében azt mondhatom, hogy nem kerülnek veszélybe munkahelyek, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy így is maradjon, ha a vámok valóban bevezetésre kerülnek”

 

Az EU mostani válaszintézkedéseiben 25 százalékos vámot vezetett be például a Harley Davidson motorokra. A kereskedők egyelőre várják a gyártó reakcióját. Ha a nyereségkulcs nem csökken, akkor a ma még 7164 euróba kerülő XG 750-es a vám miatt hamarosan 8955 euróba kerülhet majd.

 

Pravda.sk

Nyitókép: thehill.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!