Szlovákia lakosságának nagy része még mindig pozitívan értékeli a szocializmust. A többség még mindig az erős szociális országot részesíti előnyben – derül ki abból a felmérésből, amit a Focus ügynökség készített az M.R. Štefánik Konzervatív Intézet részére.

 

A válaszadóknak 21, a szocializmussal kapcsolatos mítosszal kapcsolatban kellett kifejteniük a véleményüket. Az állítások többségével a megkérdezetteknek csaknem a fele értett egyet.

 

Az legtöbb adatközlő azzal az állítással értett egyet, miszerint az emberek a szocializmus idején jobban segítették egymást, és közelebbi kapcsolatot ápoltak egymással. Ezt a mítoszt a megkérdezettek 81%-a vélte helyesnek.

 

 hirdetes_810x300  

Azzal a kijelentéssel, miszerint a szocializmus alatt nagyobb biztonságban voltak az emberek, az erőszakos bűntények száma pedig jóval alacsonyabb volt, a válaszadók 79%-a azonosult, míg a megkérdezettek 77%-a értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a tervgazdaságnak köszönhetően mindenkinek volt munkája.

 

A felmérés egyik célja volt, hogy kiderítse, a szocialista állammal kapcsolatban milyen álláspontot képviselnek az adatközlők. A megkérdezettek 87%-a egyetértett azzal a nézettel, miszerint az államnak kellene biztosítania és finanszíroznia mindenki részére az ingyenes egészségügyi ellátást.

 

Azzal az állítással, miszerint a főiskolák, ill. egyetemek fizetőssé tétele gátolná azt, hogy a szegényebb körülmények közül származók egyetemre járjanak, így az államnak kellene garantálnia az ingyenes oktatást az alapiskolától a főiskoláig, a válaszadók 81%-a értett egyet.

 

A válaszadóknak csupán a 32%-a azonosult azzal az állítással, miszerint az államnak kellene segítenie azokat az embereket, akik menekültként érkeznek Szlovákiába.

 

Sme.sk

Nyitókép: regionalnedejiny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!