A törvénymódosítást, immár hetedszer az ellenzéki parlamenti képviselő Martin Fecko (OĽaNO) nyújtja be.

 

Ahogy arra az Élő Vidék Gazda Platform felhívta a figyelmet, lényege, hogy akié a föld, az érvényesíthesse jogait azzal szemben, aki a földet csak használja.

 

A javaslatnak az agrártámogatások igénylésénél lenne elengedhetetlen szerepel. Aki tehát támogatást szeretne a földjére, annak tulajdonlappal vagy bérleti szerződéssel kelljen bizonyítania, hogy a föld az övé, vagy pedig jogszerűen bérli azt. Amennyiben a javaslat átmegy, az nagyban visszaszorítaná a támogatások körüli visszaéléseket.

 

 hirdetes_300x300  

 

A jelenlegi rendszer ugyanis lehetővé teszi, higy hiába van tulajdonviszonya vagy érvényes bérleti szerződése a gazdának az adott földterületre, amelyet művel, más is igényt tarthat rá, melyet amíg a Mezőgazdasági Kifizetőügynökség nem tisztáz, egyik fél sem kap támogatást. Ezzel hatékonyan el lehet lehetetleníteni a pénzügyi tartalékkal általában nem rendelkező szlovákiai gazdákat a nagy oligarchák, vagy külföldi cégek, például a dánok részéről. A gyakorlatban ez gyakran meg is történik.

 

„Egész Európában így van. A tulajdonjognak a bérleit jog felett kellene lennie”

 

– nyilatkozta ma Fecko.

 

 

Mint ismert, pénteken a gazdák Pozsonyban a Duna parton 11 pontos memorandumot fogadtak el az ellenzéki pártok képviselőivel (a kormánykoalíció tagjai nem jöttek el), melynek célja a szlovákiai mezőgazdaság reformja.

 

A tüntető gazdák egy csoportja a pénteki politikai kerekasztal alatt. Kép: Körkép.sk

 

A ma délután szavazásra kerülő javaslat ennek két pontját érinti.

 

Aki anyagilag is szeretné támogatni a gazdák küldelmeit, az a közösségi finanszírozás keretein belül itt megteheti. Eddig már több mint 23 ezer euró gyűlt össze számukra mikroadományokból az emberek részéről.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!