A lengyel alsóház megszavazta szerdán a náci bűnökre vonatkozó, Izrael és az Egyesült Államok tiltakozását kiváltó törvény enyhítő jellegű módosítását, a kormány előterjesztését részben ellenzéki képviselők is támogatták.

 

A sürgősséggel napirendre tűzött javaslat azt a törvényt módosítja, amely büntethetővé tette, ha a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot a náci német birodalom által elkövetett háborús bűntettekben való bűnrészességgel vádolják. A változás ellen csak az ellenzéki Kukiz´15 képviselői, más ellenzéki pártok egy-egy tagja, valamint négy független honatya szavazott.

 

Az előterjesztő Mateusz Morawiecki kormányfő parlamenti felszólalásában leszögezte: a kormány nem „valamiféle nyomás” hatására cselekszik. Kiemelte, hogy a törvény korábbi, március elejétől hatályos változata felhívta a külföldi közvélemény figyelmét Lengyelország második világháborús szerepére. Jelenleg viszont „meg kell érteni a nemzetközi realitást”, ennek figyelembevételével, „amerikai, európai szövetségeseinkkel valódi lengyel narrációt alakítunk ki” – jelentette ki.

 

 hirdetes_810x300  

MTI

Nyitókép: sikerado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!