Pedro Sanchez, Spanyolország új (baloldali ) miniszterelnöke szerint a katalán kérdés megoldása meg túlmnutat a mostani választási cikluson, és nagyon sok időbe fog telni a kompromisszum megtalálása.

 

A The Guardian brit, a német FAZ és a Le Monde francia lapoknak nyilatkozva elmondta, hogy miniszterelnökként „azonnali hangsúlyt” kíván fektetni a feszültség csökkentésére, amely a tavalyi függetlenségi népszavazás napján eszkalálódott és amit az akkori spanyol kormány Mariano Rajoy vezetésével „ durva taktikával” próbált elnyomni.

 

Ezzel párhuzamosan Quim Torra katalán tartományi elnök Washingtonban azt nyilatkozta, hogy Sanchezzel való első találkozóján azonnal felveti egy új függetlenségi népszavazás kiírásának lehetőségét. A két vezető július 9-én, Madridban ül tárgyalóasztalhoz. Torra egyébként épp a katalán függetlenségi törekvések népszerűsítése céljából tartózkodik Amerikában.

 

 hirdetes_400x285  

Sanchez szerint a „katalán vezetőknek tiszteletben kell tartaniuk az ország egységét és törvényeit”, de azt is jelezte, hogy nyitott a spanyol központi és regionális kormányok hatásköreit érintő kérdések felülvizsgálatára – de csak ha a feszültséget sikerült csökkenteni.

 

Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!