Újabb fejlemények a vendégmunkásoknak járó osztrák juttatások csökkentésével kapcsolatban. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a külföldiek „nem élősködhetnek” a szociális rendszeren, ezért az új jogszabállyal 300 euróval visszavághatják az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok gyerekei után járó családi pótlékot.

 

Ennek minimális nagysága jelenleg 863 euró. Kurz kormánya feltételekhez kötné a teljes összeghez való hozzájutást, például a német nyelv ismeretéhez.

 

Mivel több tízezer szlovákiai munkavállalót is érint a probléma, a Visegrádi Négyek soros elnökségét átvevő Szlovákia munkaprogramjába ez a kérdés szintén belekerült.

 

 hirdetes_810x300  

A csökkentés másik része az indexációból ered. Az osztrák kormány a munkavállaló származási országának életszínvonalához kötné a juttatás nagyságát. Vagyis aki kevésbé van lemaradva az uniós átlaghoz képest kevesebbet, aki jobban le van maradva, annak vendégmunkásai többet kaphatnak. Ebből az összegből aztán további 300 eurót vonnának le, amennyiben a munkavállaló nem tud németül.

 

Pravda.sk

Nyitókép: thewire.in

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!