A szlovák Pravda napilap információi szerint Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter megpályázza a Szovák Nemzeti Bank elnöki posztját. Az információról szóló hírt a minisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni.

 

Hivatalosan az NBS elnöki pozícióját 2021-ig Jozef Makúch tölti be, akinek akkor járna le a második hivatali ciklusa, így nem jelöltethetné magát újra. A Pravda azonban úgy sejti, hogy Makúch már jóval korábban, konkrétan jövőre távozhat posztjáról, megnyitva az utat Kažimír előtt.

 

A dolog érdekessége, hogy ha 2019 júniusáig szeretné a jelenlegi smeres pénzügyminiszter elfoglalni az NBS vezetői székét, őt még Andrej Kiska államfő nevezné ki. A Smerhez közeli napilap kiemeli, hogy Kažimír „Kiska kétes adóügyei ellenére” is tartózkodott a köztársasági elnök közvetlen támadásától.

 

 hirdetes_400x285  

Ha a fenti forgatókönyv valósulna meg, és a kormánykoalíció kitart a következő választásokig, akkor új pénzügyér után nézhetnek.

 

Másrészről: ha Makúch kitölti a 2021-ig tartó hivatali idejét, utódját az éppen aktuális kormány jelöli ki – amelyben nem feltétlenül lesz benne a Smer…

 

Pravda.sk, körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!