Az alkoholos italok fogyasztása – főként a söré – a nyári időszakban jócskán megnövekszik. A közúti forgalom során azonban a nyári italozásnak meglehetnek a következményei. Mégis hogyan lehet mindezt elkerülni?

 

A nyári hónapokban egyre gyakrabban kapunk gusztust egy korsó hideg sörre vagy egy pohár borra, ami vezetés közben jelentősen csökkentheti a figyelmünket. Az alkoholszint magasságát a testünkben több tényező is befolyásolja. A közlekedésügyi minisztérium jelentése szerint a vérben lévő alkohol lebomlása a nőknél és a férfiaknál  különböző.

 

Ahhoz, hogy egy 85 kilogrammos férfi véréből lebomoljon az alkohol három nagy sör után, körülbelül nyolc órára van szükség. Egy 12%-os nagy sör megemésztését 2 dcl borral lehet összehasonlítani, míg egy 10%-os nagy sörét 0,5 dcl kemény alkohollal.

 

 hirdetes_810x300  

A nőknél azonban ezek a számok eltérőek. Egy átlagos 60 kilogrammos nőnek két nagy sör megemésztésére minimum kilenc órára van szüksége.

 

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó osztály, a BECEP szerint azoknak a sofőrökne az esetében, akiknek 0,5 promil alkohol van a vérükben, 100%-kal nagyobb a balesetek előfordulásának lehetősége.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: tyden.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.