A kormánykoalíció egyelőre nem jutott egyezségre a parlamenti képviselői fizetések ügyében. A Most-Híd a jelenlegi rendszer megváltoztatását sürgeti, ám sem a Smer sem az SNS nem hajlandó kötélnek állni.

 

„A Most-Híd álláspontja a köztisztviselők és képviselők fizetését illetően nem változott. A tárgyalások azonban eddig nem vezettek eredményre, mivel koalíciós partnereink nem tartották ígéretüket, amit saját képviselőiknek tettek. Ők viselik a kialakult helyzet következményeit, amelyek a rendszerszintű megoldás elutasításából fakadnak”

 

idézte a vegyespárt állásfoglalását a TASR szlovák hírügynökség.

 

Már tavasszal meg kellett volna „oldódnia” a képviselői bérek tavaly év végén kirobbant vitájának. Akkor a Most-Híd nem akarta elfogadni gyorsított eljárásban a képviselői bérek újabb egy évre történő befagyasztásának javaslatát, amit a Smer terjesztett be. Akkor Robert Fico még kormányfőként kvázi megfenyegette partnereit, hogy a javaslat elfogadását a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvánnyal közi össze.

 hirdetes_810x300  

 

A koalíciós miniválság végül a Most-Híd meghátrálásával ért véget, aki a bérek befagyasztásának feloldása mellett érvelt, illetve „rendszerszintű” változásokat sürgetett. A képviselői bérek szimbolikus egy euróval növekedtek, tehát a gyakorlatban a bérplafon maradt.

 

Akkor a szóbeli megállapodások arról szóltak, hogy tavasszal a koalíció szavazni fog a Most-Híd javaslatáról, amely feloldanáa  képviselői bérek befagyasztását, a nemzetgazdasági átlagbér helyett a mediánbért venné alapul, és nem számolná külön a költségtérítéseket.

 

Robert Fico pártelnök és parlamenti képviselő korábban jelezte, őt személy szerint egyáltalán nem érdekli a képviselői fizetések kérdésköre, az SNS elnöke, Andrej Danko pedig kijelentette, hogy a Szlovák Nemzeti Párt számára ez a téma nem prioritás.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!