A M. R. Štefánik repülőtér az eddigi legmegterheltebb üdülési szezonra számít idén. Az eddigi adatok szerint a kirándulókat szállító charterjáratok több mint 2500 felszállást és érkezést terveznek. Ám minden évben megesik, hogy sok kirándulónak még azelőtt befejeződik a nyaralása, hogy elkezdődött volna – tájékoztatta a TABLET.TV-t a pozsonyi repülőtér szóvivője, Veronika Ševčíková.

 

„Az utasok gyakran a check-in pultnál szembesülnek azzal, hogy lejárt az útlevelük. Ilyen esetben az utas nem utazhat el, s ezzel nemcsak a befizetett kirándulását, de a repülőjegyét is elveszíti“ – mondta a szóvivő az egyik leggyakoribb problémával kapcsolatban.

 

Az egyes országokba való belépéskor nem elég csak az érvényes útlevél, de az útlevélnek még az országba való belépéstől számítva pár hónapig érvényesnek lennie. Amennyiben az utasnak nem megfelelő ideig érvényes az útlevele – általában hat hónapig – szintén nem szállhat fel a repülőre

 

  hirdetes_300x300   

Ševčíková emellett a gyerekek úti okmányára is felhívta a figyelmet. „Nem elegendő csupán a felnőttek útlevelének érvényességét leellenőrizni. Míg a felnőtteknek az EU-n belüli utazáshoz elegendő a személyi igazolványuk, addig minden külföldre utazó gyermeknek rendelkeznie kell érvényes útlevéllel. A 6 évnél fiatalabb gyerekek számára két évre állítanak ki útlevelet, de az ő esetükben is a belépéstől számítva hat hónapig érvényesnek kell lennie“ – tájékoztatott.

 

Tavaly a repülőtér alkalmazottai olyan esettel is találkoztak, amikor a kirándulók a kopírozógépben felejtették az úti okmányaikat. „Szeretnénk felhívni a kirándulók figyelmét, hogy erre nagyon ügyeljenek, mivel érvényes, eredeti úti okmány nélkül nem utazhatnak el. Az okmány fénymásolatát az utazás során nem fogadjuk el“ – világosított fel Ševčíková.

 

A nyári hónapok az esküvőkkel és a mézeshetekkel egyenlők. A hölgyeknek ilyenkor arra kell ügyelniük, hogy a vezetéknevüknek azonosnak kell lennie az úti okmányon (útlevélen vagy személyi igazolványon) és a repülőjegyen. Amennyiben különbözőek a vezetéknevek, az utas nem repülhet el. Abban az esetben, ha a hölgy rögtön az esküvője után utazik el, s az úti okmányaiban még nem az új vezetékneve szerepel, akkor az utazási irodában vagy a repülőjegyek megvételekor is a lánykori nevét kell bejelentenie.

 

Teraz.sk

Nyitókép: hotelvaledaspedras.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!