Az európai parlamenti képviselők hétfőn elutasították azt a javaslatot, amely szigorította volna a választott brüsszeli uniós képviselők úgynevezett „általános költségtérítés” elszámolását.

 

Minden európai parlamenti képviselő több mint 4416 eurót kap havonta általános költségtérítésként (GEA – General Expenditure Allowance), amit többek között arra költhet el, hogy irodát tartson fenn hazájában. A jelenlegi szabályozás azonban nagyon laza elszámolási kötelezettségeket határoz meg.

 

Tavaly például a nyugati sajtó arról cikkezett, hogy az EP 748 képviselője közül 249-nek egyáltalán nincs irodája. Az Európai Parlament nem követel meg különösebb elszámolást, nincs audit sem, így igazából az EP-képviselőkön múlik, hogyan számolnak el az összeggel.

 

 hirdetes_810x300  

A hétfőn beterjesztett javaslat az EP 15 tagú elnökségében bukott el.

 

Ez már az jövőre esedékes EP-választások kampányindítójának is megfelelne. Mivel Antonio Tajani EP-elnök nem orvosolta a könnyed elszámolás okozta fenntartásokat, a baloldali képviselők az egész ügyet megpróbálják kizárólag a jobboldali Európai Néppárt frakció képviselőire nyomni.

 

Mindenesetre tény, hogy az EU közös kasszájából képviselőknek adott GEA költségek évente 40 millió eurót húznak ki.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!