Megállapodás született a német kormánypártok között hetek óta húzódó menekültügyi vitában, jó megoldást sikerült találni – jelentette ki Andrea Nahles a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnök-frakcióvezetője. A hírről a hirado.hu számolt be.

 

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), valamint a koalíciós társ SPD vezetősége csütörtök este jutott megegyezésre a kérdésben. „Nem lesznek egyoldalú nemzeti megoldások” – mondta Nahles.

 

Az SPD-politikus szerint nem fogják egyoldalúan kitoloncolni azokat a menedékkérőket, akik már egy másik uniós tagállamban menedékkérelemért folyamodtak, hanem 48 órán belül visszaszállítják őket az adott országba a müncheni repülőtéren keresztül. Nahles kiemelte, mindez akkor lesz végrehajtható, ha bilaterális megállapodások születnek az érintett államokkal.

 

 hirdetes_300x300  

Hangsúlyozta: nem lesznek táborok, vagy hasonló létesítmények sem az osztrák-német határon. Korábban ismertté vált, hogy az emberek visszaszállításukig a német szövetségi rendőrség épületeiben lesznek elhelyezve.

 

„Összességében jó megoldást sikerült találni” – emelte ki Nahles, aki szerint ehhez hozzá tartozik a menedékjogra nem jogosult migránsok kitoloncolását célzó eljárások felgyorsítása is Németország-szerte. Az illegális bevándorlás elleni küzdelem mellett – a megállapodás szerint – intézkedéseket tennének a kívánt bevándorlás elősegítése érdekében is.

 

A szociáldemokrata alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter leszögezte: a gyorsabb visszaszállítások érdekében nem kell módosítani a hatályos törvényeket. Hozzátette: egyszerre nem számítanak tíznél több feldolgozandó esetre, ezért nem is lesz szükség külön létesítményekre a menedékkérők számára.

 

Horst Seehofer német belügyminiszter elégedettnek mutatkozott csütörtök este a német kormánypártok között létrejött megállapodással. „A-tól Z-ig minden úgy van, ahogy azt egy illetékes belügyminiszter kívánná” – fogalmazott Seehofer. A megállapodás szerint – az SPD központi követeléseként – a kormány még az idén döntene egy új bevándorlási törvényről.

 

hirado.hu

Nyitókép: cicero.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!