Az NBS legfrissebb jelentése szerint a szlovákiai átlagbér átlépte az 1000 eurós lélektani határt. A (szezonális torzításoktól megtisztított) első negyedéves átlagbér nagysága 989 euró volt, a második negyedéves már 1002 euróra nőtt. A statisztikusok a hivatalos nemzetgazdasági átlagbér nagyságát a második negyedévben csak szeptemberben teszik közzé.

 

Akárhogy is, az NBS által mért 1002 euró a tavalyi második negyedévhez képest 6,5 százalékos emelkedés, ami a legtöbb a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság kitörése óta. Ráadásul – ami a szakértőknek már kevésbé tetszik – hogy a bérek immáron ötödik éve gyorsabban nőnek, mint munka termelékenysége.

 

Ez azt is jelenti, hogy a szlovákiai munkások az ország megtermelt jövedelméből egy re nagyobb hányadot tudhatnak a magukénak, de hozzá kell tenni, hogy a bérek aránya a jövedelmekből még mindig alacsonyabb, mint az uniós átlag.

 

 hirdetes_810x300  

Ráadásul az 1002 eurós átlagbér nem mond semmit az árszínvonal emelkedéséről (nominális nem reálmutatóról van szó). A reálbér változása némileg eltérő utat járt be. Ma az átlagbérből a harmadával több javat tudunk megvásárolni, mint 1990-ben – legalábbis az NBS szerint.

 

Ugyanakkor, Szlovákiában még mindig lassabban emelkednek a bérek, mint a V4 többi országában.

 

A V4-ek közül Szlovákiában nőnek a leglassabb ütemben a bérek

 

eTrend.sk

Nyitókép: etrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!