A megelőző biztonsági intézkedések keretén belül az Iglo visszavonja a szlovákiai boltok polcairól azokat a fagyasztott zöldségeket, melyek 2016. augusztus 13. és 2018. június 20-a között készültek.

 

Ezzel a lépéssel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlására reagál. Az EFSA és az ECDC július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

 

A szlovákiai boltok azért vezették be az intézkedést, mert előfordulhat, hogy a fagyasztott zöldségek Listeria baktériummal fertőzöttek. Az intézkedések az alábbi termékeket érintik:

 

 hirdetes_810x300  

 

 

Magyarországon a lisztériafertőzés miatt fagyasztott zöldségeket kellett visszahívni a Tesco, a Penny Market, és az Aldi polcairól is. Három év alatt öt európai országban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban, és az Egyesült Királyságban – összesen 47 ember fertőződött meg a zöldségekben található baktérium által, közülük kilencen belehaltak a megbetegedésbe.

 

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

 

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, a terhes anyák, a csecsemők és a legyengült immunrendszerű felnőttek.

 

Aktuality.sk/hazipatika.com

Nyitókép: HáziPatika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!