Előd
  • HUF: 364.14
  • USD: 1.16
  • 7 °C
  • 14 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Levélben üzentek szüleiknek barlangban rekedt thai gyerekek

Versenyt futnak az idővel a thaiföldi barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjainak kimentésén dolgozó szakemberek a helyi hatóságok szombati tájékoztatása szerint. Hozzátették, hogy az elkövetkező 3–4 napban nyílhatnak a legjobb lehetőségek a felszínre hozatalukra, mielőtt újabb heves esőzések sújtják a területet.

Közben a Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tinédzser és edzőjük levelet írtak a szülőknek a barlangból, az üzenetet a haditengerészet különleges egységének Facebook-oldalára tették fel szombaton. Az üzeneteket egy külföldi búvár hozta ki a barlangrendszerből.

 

A gyerekek azt írták: „ne aggódjatok, jól vagyunk, mindenki erős”. Hozzátették, amikor kijutunk innen, sok mindent szeretnénk enni. Haza szeretnénk menni, amint lehet.

 

Ekapol Csanthavong, az edző a gyerekek szüleitől, családjától kért bocsánatot, egyben ígéretet tett arra, hogy a lehető legjobban gondját viselni a gyerekeknek. Mint írta, mindenki jól van. A kívülről érkezett segítők gondjukat viselik. Az edző egyben megköszönte azt a támogatást, amit eddig a bent rekedtek kaptak.

 

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án tűnt el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett, csodával határos módon élve találták meg őket. Azóta orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett 14 nap után a föld alatt.

 

Kijutásukat a barlangrendszerben lévő víz akadályozza. Felmerült, hogy a csoportot búvárúszásra oktatják, de néhány diák rossz úszó, a kijutás még a gyakorlott búvároknak is megterhelő, nem beszélve arról, hogy a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken egy, az oxigénpalackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt. További problémát okoz az, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

 

A mentőalakulat más menekítési módszert is fontolgat. Ennek érdekében a barlangrendszert rejtő hegy magaslatáról 600 méteres mélységbe a barlang tetejét elérve, lefúrnak és kiemelik a csoport tagjait. Ennek az ötletnek a kivitelezése azonban még folyik.

 

MTI

Nyitókép: Royal Thai Navy Facebook Page/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket