Emmanuel Macron francia államfő hivatali idejének első évét értékelte a francia parlament mindkét háza előtt hétfőn Versaillesban. Elismerte, hogy nem minden sikerült a tervei szerint, egyúttal a „progresszív” és nacionalista politiai erők egymásnak feszülését jelezte előre Európában.

 

Macron saját bevallása szerint tudatosította, hogy nem lehet mindenben sikeres, de ez semmit sem változtat azon, hogy ebbe „ne törődjön bele és folytassa a harcot”.

 

Hangsúlyozta, hogy „igazi határvonal” alakult ki a progresszív (haladó, politikai szempontból baloldali) és a nacionalista erők között Európában, és az ő „harcuk” központi szerepet játszik majd a jövőre esedékes európai parlamenti választásokon.

 

 hirdetes_810x300  

„Nehéz lesz, de a harc egyértelműen elkezdődött, és erről szólnak majd a 2019-es EP-választások is”

 

fogalmazott a francia elnök a francia nemzetgyűlés900 képviselője előtt.

 

Macronnak van mit ledolgoznia: megválasztása óta jelentősen zuhanni kezdett népszerűsége. Az Odox ügynökség közvélemény-kutatása szerint politikáját csak a franciaországi lakosság 29 százaléka tartja „igazságosnak” és csak 34 százaléka „hatékonynak”. Igaz, a megkérdezettek 75 százalék dinamikusnak tartja Macron tevékenységét. Csakhogy ugyanúgy 75 százalék állítja azt, hogy az elnök „túlzottan is egyedül” irányítja az országot.

 

Macron elutasította az ellenzéki politikusok vádjait, akik a „gazdagok elnöke” gúnynévvel illették. Ennek hátterében az áll, hogy Macron igyekszik a vállalatok javára módosítani a munkatörvénykönyvet. Ez a célja többszázezer tüntető vonzott az utcákra az elmúlt években. Macron tervei közt szerepel az állami vasúttársaságnál dolgozók kimagaslóan nagylelkű juttatásainak megnyirbálása is.

 

Macront elég szabatos költekezései miatt is gyakran támadják. 34 ezer euróért építtetett medencét felesége első házasságából származó (mostoha) unokáinak. A medence 10 méter hosszú, négy méter széles és 1,5 méter mély lett. Aztán ott volt a félmillió eurós étkészletvásárlás az Élysée palotába, vagy az elnöki géppel való kiruccanások Észak-Franciaországba, illetve a szupergazdagoknak tartott parti megszervezése.

 

Macron három hónap alatt 26 ezer eurót költött – sminkre

 

Teraz.sk, Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!