Csehország nemzeti érdekeinek jobb, határozottabb védelmét jelölte meg második kormánya külpolitikájának kiemelt feladataként az Európai Unióban és a világban Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerdán Prágában a parlamenti alsóházban elmondott beszédében, amelyben bizalmat kért a testülettől új kormánya számára.

 

„Európai uniós tagságunknak nincs alternatívája” – jelentette ki Babiš, amikor ismertette kormánya programját. Szerinte nemzeti érdek volt, hogy Csehország a három másik visegrádi országgal, Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával együtt elutasította a Brüsszel által szorgalmazott menekültkvótákat. „Működött a dolog, már senki sem erőltetheti ránk, hogy ki dolgozzon és ki éljen nálunk. Gazdasági migránsokra szükségünk van, de más országokból. Magunk akarjuk eldönteni, ki éljen nálunk és ki ne” – szögezte le a kormányfő.

 

A kormányprogram a nemzeti érdekek erőteljesebb védelme mellett az ország biztonságának a megerősítését is célul tűzte ki. A további négy kiemelt területet a nyugdíjrendszer reformja, a digitális Csehország kialakítása, az államigazgatás reformja, valamint a hosszú távú beruházási program jelenti.

 

 hirdetes_300x300  

Miloš Zeman cseh államfő a parlamenti alsóház ülésének kezdetén felszólította a testületet, hogy szavazzon bizalmat Andrej Babiš második kormányának. Az elnök méltatta, hogy a kormányprogram kiemelten foglalkozik a beruházásokkal és az infrastruktúra fejlesztésével, de hiányolta, hogy nem világos, miből kívánja ezeket finanszírozni.

 

A tavaly októberi választáson győztes Andrej Babis vezette ANO mozgalom a Cseh Szociáldemokrata Párttal (ČSSD) együtt alakított kisebbségi koalíciós kormányt. Miután a két tömörülésnek a 200 tagú alsóházban együtt csak 93 képviselője van (78 és 15 mandátum), ezért a parlament bizalmát csak egy harmadik erő segítségével szerezheti meg. Ennek érdekében az ANO úgynevezett türelmi megállapodást írt alá a 15 mandátummal rendelkező Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSČM). A kommunista párt vállalta, hogy a bizalmi szavazáskor támogatni fogja a kormánykoalíciót, és a megállapodás érvényessége alatt nem kezdeményez bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. A kormányfővel együtt 15 tagú kormányban az ANO tíz, a ČSSD öt minisztériumot fog irányítani.

 

Az ellenzék már közölte, hogy nem szavaz bizalmat Babiš második kormányának. Kifogásolják, hogy a Babiš-kormány az 1989-es rendszerváltás után elsőként lehetőséget ad a kommunistáknak, hogy részesei legyenek a kormányzatnak. További kiemelt kifogás, hogy Andrej Babis ellen büntetőeljárás folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A bizalmi szavazás előtt hosszadalmas és indulatos vita várható a parlamenti alsóházban.

 

MTI

Nyitókép: reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!