Július 27-én és 28-án a keleti félgömb lakói a 21. század leghosszabb holdfogyatkozását figyelhetik meg – írja az EarthSky csillagászati portál. 

 

A kutatók szerint a teljes holdfogyatkozás időtartama 1 óra 43 perc – a valaha volt leghosszabb ilyen esemény 1 óra 47 percig tartott –, és a részleges fogyatkozásokkal együtt 3 óra 55 percig látható majd a keleti félgömb égboltján.

 

A holdfogyatkozás során égi kísérőnk részben vagy teljesen a Föld árnyékába (umbrájába) kerül. A csillagászati jelenség akkor figyelhető meg, amikor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és bolygónk árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetül.

 

A teljes holdfogyatkozáskor sem sötétül el teljesen az égitest, hanem fénye narancsvörösre változik, mivel a Föld légkörén átszűrődő fény halvány derengést teremt. Ez hívják vérholdnak. Részleges holdfogyatkozáskor a Föld szürke árnyékot vet égi kísérőnk felszínének egy részére.

 hirdetes_300x300  

 

A júliusi telihold éppen akkor lesz, amikor égi kísérőnk elliptikus pályájának a Földtől való legmesszibb pontján tartózkodik majd. Ez lesz a legkisebb és legtávolabbi telihold az évben, és pontosan emiatt tart majd több ideig, mire a Hold kikerül a Föld árnyékából.

 

A „forgatókönyv” magyar idő szerint a következőképpen néz ki:

 

  • 20:24 – Megkezdődik a penumbrális fogyatkozás (a penumbra az a térrész, ahol a Föld a Nap fényének csak egy részét takarja ki)
  • 21:30 – Teljes holdfogyatkozás, amikor a Hold vörösessé válik
  • 23:13 – Véget ér a teljes holdfogyatkozás.

Nyitókép: Thinkstock

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!