A szlovák nemzet a rabság, az elnyomás és az ezeréves fennhatóság ellenére is megtartotta a nyelvét, a hagyományát és a kultúráját. Van mire büszkének lennünk, hiszen a Szlovák Köztársaság már negyed évszázada sikeres történelmet ír – mondta Peter Pellegrini kormányfő a Szlovák Köztársaság szuverenitásáról szóló nyilatkozat aláírásának 26. évfordulója alkalmából Királyhegyalja (Šumiac) községében.

 

„Néhány nap múlva, július 17-én emlékezünk meg a Szlovák Köztársaság szuverenitásának kikiáltásáról. Ez olyasvalami, ami örökre beírja magát Szlovákia újkori történelmébe, hiszen a Szlovák Nemzeti Tanács megszavazta azt, hogy a szlovákok több száz év után végre maguk éljenek a saját államukban. (…)”

 

– hangsúlyozta Pellegrini, majd hozzátette, hogy a szlovák nemzet rengeteg nehéz pillanaton van túl.

 

„Rabságot és elnyomást éltünk át, el kellett viselnünk, hogy valaki uralkodik felettünk, de ennek ellenére ezer év alatt sem tört meg minket senki, sikerült megőriznünk a nyelvünket, a hagyományunkat és a kultúránkat. Amikor úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk egyedül, akkor nagyon barátságosan és békeszeretően búcsúztunk el a testvérnemzetünktől, a csehektől. Ez a szétválás példaként szolgál az egész világnak arra, hogyha akarjuk, akkor két nemzet igenis meg tud egyezni anélkül, hogy fegyvert rántana, vagy bármilyen erőt vetne be. Ezért az egész világ csodál minket, és igazán büszkék lehetünk rá”

 

 hirdetes_300x300  

– tette hozzá a kormányfő.

 

„Huszonöt szép év van mögöttünk. Annak ellenére, hogy Szlovákiának nehéz döntéseket és nagy reformokat kellett meghoznia, sőt egy nehéz időszakon kellett átmennie, ma mégis büszkék lehetünk, hiszen a Szlovák Köztársaság már huszonöt éve sikeres történelmet ír. Legyünk büszkék a szlovák nemzetre, mert egy dolgos, tisztességes, alázatos nemzet vagyunk. Tudunk segíteni, amikor szükség van rá, mindemellett pedig egy nagyon nehéz korszakot éltünk túl. Ezért mindig büszkén emeljük magasba a fejünket, és legyünk büszkék arra, hogy a Szlovák Köztársaság polgárai vagyunk”

 

– zárta Pellegrini.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR/Martin Bauman

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!