A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés Romániában gyűjtött aláírásainak 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügyminisztérium – közölte hétfői hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

 

Az RMDSZ korábbi közlése szerint több mint 303 ezer Romániában gyűjtött aláírást adtak át áprilisban az illetékes hatóságnak. Ebből a román belügyminisztérium 254 871 aláírást hitelesített.

 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy vélekedett: korrekt módon járt el az illetékes román hatóság, amikor a kötelező adminisztratív vizsgálatnak vetette alá az aláírásokat az elmúlt három hónapban.

 

 hirdetes_810x300  

„Bizakodók vagyunk, hiszen Romániában, így az Európai Unióban is elhárult az utolsó adminisztratív akadály” a kisebbségvédelmi kezdeményezés európai leadása elől. „Meglesz az egymillió aláírás, amit az Európai Bizottság asztalára letehetünk” – idézte a hírlevél Kelemen Hunort. Az RMDSZ elnöke hozzátette: a következő hónapokban is tenni kell a kezdeményezés sikeréért, partnereket kell keresni a különböző tagállamok képviselőiben.

 

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke elmondta: eddig 984 852 aláírást hitelesítettek az Európai Unió különböző tagországaiban, és még hátravan Ausztria, Bulgária, Észtország, Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország.

 

Hozzátette: az őshonos kisebbségek védelmét a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás témái közé is be akarják emelni. „Azt kérjük a többségtől az EU-ban és az egyes tagállamokban, hogy vegyenek részt a párbeszédben, a pártok és az EP-jelöltek pedig kötelezzék el magukat az őshonos kisebbségek ügye mellett” – fogalmazott a FUEN elnöke.

 

MTI

Nyitókép: facebook/Minority Safe Pack

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!