Rekordnagyságú, 4,3 milliárd eurós bírságot rótt ki az EU a Googlere Android operációs rendszere miatt.

 

Az Európai Bizottság szerint a cég által birtokolt operációs rendszere és mobileszköz-stratégiája „tisztességtelen módon erősítette” dominanciáját a piacon. A döntést három évnyi pereskedés előzte meg.

 

Ez az eddigi legnagyobb pénzbüntetés, amit Brüsszel kirótt egy vállalat számára. A Google azonban fellebbezhet. Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos korábban 2,4 milliárdos bírságot is kirótt a Googlere„piaci verseny korlátozása miatt”, egészen pontosan a keresőszolgáltatása monopolhelyzete okán. Brüsszel most kifejezetten azokat a szerződéseket vizsgálta, amelyeket a Google a mobilgyártókkal kötött.

 

  hirdetes_300x300   

A büntetési szabályozás szerint a kirótt bírság nem haladhatja meg az adott vállalat globális éves bevételének 10 százalékát. Jelen állás szerint a Googlera kirótt rekordbírság nagysága csak 4 százalékát teszi ki idei várható összbevételének.

 

Ami sokkal fájdalmasabb lesz a cég számára, hogy az EU intézkedései miatt am mobilszolgáltatók ezentúl szabadon megválaszthatják, hogy az Androidos telefonokra milyen keresőszolgáltatást és böngészőt telepítenek. Eddig ugyanis az Androiddal együtt járt a Google keresőmotorja és böngészője is. Jelenleg a telefonok 80 százalékában Androidos rendszer fut.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!