Emmanuel Macron francia elnök egyik magasrangú biztonsági tisztje miatt magyarázkodhat a sajtónak és a közvéleménynek. Egy már korábban nyilvánosságra hozott videón ugyanis látni, hogy a Macron egyik biztonsági főnöke rohamrendőr ruhában agyba-főbe ver egy tüntetőt a Franciaországban szokványosnak számító május 1-jei tömegdemonstráción.

 

Alexandre Benalla mindössze két hét felfüggesztést kapott – természetesen csak a videó napvilágra kerülése után –  az „elfogadhatatlan magatartása miatt”. Az illető ráadásul nem rendőr. A francia elnök szóvivője szerint azonban fel van hatalmazva „rendőrségi műveletek megfigyelésére”. A tettlegesség azonban aligha tartozik ide.

 

A nyilvánvaló túlkapás komoly politikai vihart kavart, főleg, hogy Franciaországban Macron népszerűségét épp a munkavállalók rovására történő törvénymódosítások nyirbálták meg. A szakszervezetek minden év május elsején tüntetéseket szerveznek, amelyek gyakran fajulnak zavargásokba.

 

 hirdetes_810x300  

Banella az eset után már nem vehet részt a francia elnök külföldi útjait előkészítő biztonsági csapat munkájában. Ennek ellenére a francia ellenzék szerint az elnök igencsak elnéző.

 

 

DW.com

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!