Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem várt (pozitív) fejlemény történt a görög-macedón névvita lezárása kapcsán. Görögország – mutatva, mennyire elkötelezett az egyezség iránt – nemrég kitiltott az országból négy orosz diplomatát, akik a gyanú szerint megpróbálták aláásni a két ország közti enyhülő viszonyt. Az ugyanis azt jelentené, hogy Macedónia reális esélyt kap az EU és NATO csatlakozásra.

 

A görög kormány két orosz diplomatát kiutasított, másik kettőnek pedig megtiltotta a belépést Görögországba.

 

A két kiutasított orosz diplomata Alexandropoulis városában tartottak fenn amolyan bázist, közel a török határhoz. Az itt élők zöme az egykori Szovjetunióból érkező görögök, legtöbbjüknek van orosz kötődése. A médiában megjelent információk szerint az orosz diplomaták megpróbálták pénzzel rávenni a helyi politikusokat, egyházakat és szélsőjobboldali szervezeteket, hogy szervezzenek tömegdemonstrációt a görög-macedón egyezség ellen. Egyúttal megpróbáltak beszivárogni a görög titkosszolgálatba és hadseregbe úgy, hogy megpróbáltak megvesztegetni egy katonai tisztet és egy kémelhárításnál dolgozó személyt.

 

 hirdetes_810x300  

A helyi híradások szerint a magas munkanélküliséggel sújtott Alexandroupolisban és környékén néhány tízezer euróból tekintélyes támogatottságot lehet szerezni egy adott ügyhöz.

 

Az oroszok megpróbáltak lefizetni három parlamenti képviselőt is a kormányzó Görög Nacionalista Párt berkeiből, illetve sikerült megállapodásra jutniuk több kolostorral és egyházi képviselővel.

 

Macedóniában sem jobb a helyzet. Ott a kormány azzal vádolt meg egy orosz vállalkozót, hogy 13-21 ezer dollárt fizetett fejenként egy csoportnak, hogy azok erőszakos incidenseket provokáljanak ki a névvita lezárásáról kiírt népszavazás előestéjén.

 

Pénzt kínáltak radikális nacionalista szukrolói csoportoknak is. A macedón Vardar Skopje be is kapcsolódtak a legutóbbi tiltakozó akcióba.

 

Szemünk előtt formálódik a világtörténelem: NATO-csúcs és eldurvult kereskedelmi háború

 

DenníkN.sk

Nyitókép: DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!