A magyarok harmada szokott ellátogatni fesztiválokra, amelyek közül a könnyűzenei, gasztronómiai és városi fesztiválok iránt a legnagyobb a kereslet – derült ki a Kutatópont Kft. júniusában végzett 2000 fős kutatásából.

 

A hazai felnőtt lakosság harmada (33 százalék) említette, hogy szokott fesztiválra járni, mely kikapcsolódási forma inkább jellemző az 50 év alattiakra: a 18-29 évesek 53 százaléka, a 30-39 évesek 48 százaléka, míg a 40-49 évesek 48 százaléka hódol ezen kikapcsolódási formának. Bár Budapesten a fesztivál típusok teljes palettája elérhető, mégis a fesztiválozó kedv a legmagasabb a megyeszékhelyen élők körében (42 százalék), miközben a fővárosban élőkkel szinte azonos arányban látogatnak fesztiválra a községek lakói (32 százalék vs. 29 százalék).

 

„A fesztiválokon résztvevő felnőtt lakosság fele évente egyszer látogat el ezen mulatságra, míg további 28 százalék félévente teszi tiszteletét” – mondta el Rabcsánszki Laura a Kutatópont Kft. projektigazgatója.

 

 hirdetes_810x300  

A fesztivál tematikák közül a könnyűzenei (45 százalék) tudja a legjobban megszólítani a felnőtt lakosságot. A korcsoport vizsgálat rávilágított, hogy első sorban a 18-29 éveseket vonzza a könnyűzenei koncert, akik 69 százaléka szokott ilyen jellegű fesztiválokra ellátogatni, míg a többi korcsoport átlagközeli értéket mutat. További nagy népszerűségnek örvend a gasztronómiai fesztivál, mely a fesztiválozói szegmens 34 százalékát mozgósítja, valamint a városi fesztiválok (30 százalék) is közkedvelt szórakozási lehetőségek.

 

A nemek tekintetében a hölgyek az átlagnál nagyobb érdeklődést mutatnak a szüreti fesztiválok iránt, míg az urak figyelmét a könnyűzenei koncertek tudják inkább felkelteni. Míg az idősebb, 50 feletti látogatói szegmenst a hagyományőrző és gasztronómiai fesztiválok vonzzák, addig a 18-29 éveseket a könnyűzenei és motoros fesztiválok csalogatják. A budapestiek az átlagnál magasabb arányban jutnak el művészeti, tánc és könnyűzenei koncertekre, vidéken a családi és városi fesztiválok népszerűek.

 

A fesztiváltól elmaradás főbb indokai, hogy nincs olyan tematika, amely érdekelné az elmaradók körét (38 százalék), illetve a tömegtől való viszolygás (37 százalék) is komoly visszatartó erőt jelent. A fesztiváloktól elmaradók egy jelentős szegmense (24 százalék) az anyagi források hiányával magyarázta távolmaradását, a 40 év alatti lakosság körében az átlagnál magasabb ezen indok említése.

 

Módszertan

A Kutatópont Kft. közvélemény-kutatása 2018. júniusában készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A minta statisztikai hibahatára +/- 2,2 százalék, ami azt jelenti, hogy az eredmények legfeljebb ilyen mértékben térhetnének el attól az értéktől, amit abban az esetben kapnánk, ha az összes magyarországi felnőtt lakost megkérdeztük volna.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: blogozine.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!