Hőség, súlyos aszály, kiszáradó folyók, kiégő növényzet, bozóttüzek – ilyen az idei nyár Európa legtöbb részén.

 

Az aggasztó hőhullám az egyes területeken a mezőgazdasági termények felét elpusztította. Németországban 36–37, Spanyolországban, Olaszországban 40–45, Portugáliában akár 50 fok is lehet a következő napokban.

 

A tartós hőség miatt több gazdaság is csődbe mehet. Vészhelyzetben vannak a gazdálkodók Lettországban, Litvániában, sőt Svédországban is, ahol az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségnek mindössze a 12 százaléka hullott le.

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Unió két legnagyobb gabonatermesztője, Franciaország és Németország 20–30 százalékos csökkenésre számít az ide betakarításból.

 

A piaci elemző szerint a hőség komoly hatással van a mezőgazdasági kultúrára. A gabona és a burgonya betakarítása után a mennyiség és a minőség is egyre rosszabb. Mindez az élelmiszerek árára is kihat, ami „kopogtató hatással fog bírni”. Inflálódni fog a termőföld értéke, az élelmiszer pedig drágulni fog a piacon – összegzi a folyamatokat Robert Halver.

 

A csapadékhiány miatt a brit állattartók nem tudnak a szokásos módon legeltetni. Az állatokat téli takarmánnyal kénytelenek etetni, ami jelentős költségemelkedést jelent. Ennek egy részét a fogyasztókra fogják áthárítani.

 

A kukorica, a napraforgó is a földeken száron szárad el, még mielőtt beérne. A gazdák rövidtávú segítséget és hosszútávú stratégiai tervet várnak a kormányzatoktól és az Európai Uniótól.

 

euronews.com

Nyitókép: privatbankar.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!