Az oktatásügyi minisztérium felső korhatár bevezetését tervezi a pedagógusok körében.

 

A felső korhatárt 65 évben határozná meg. Az oktatásügyi tárca ezzel az eljárással szeretné megfiatalítani a tanári kart. A változás 2019 januárjától lépne érvénybe.

 

„A pedagógusok, valamint a pedagógiai asszisztensek annak az iskolai évnek a végéig végezhetnek munkatevékenységet, amelyikben betöltik a 65. életévüket. A további munkatevékenység csupán a határozott időre szóló munkaszerződéssel lesz lehetséges, mégpedig az iskola szükségleteinek megfelelően” – tájékoztatta a TASR-t az oktatásügyi minisztérium. Ezzel a rendelkezéssel a természetes generációcserét, vagyis a tanári karnak a fiatal pedagógusokkal való felfrissülését szeretnék támogatni.

 

  hirdetes_300x300   

„Mivel a 65. év betöltése után is lehetőség lesz arra, hogy a pedagógusok dolgozzanak, ezért ez az új rendelkezés nem fogja veszélyeztetni azoknak az oktatásügyi intézményeknek a működését, ahol hiányoznak a pedagógusok és az asszisztensek” – tette hozzá a tárca.

 

Az oktatásügyi tárca információi szerint a nyugdíj előtt álló pedagógusokból (60-tól 64 éves korig) mintegy 6400 van, míg a 65 esztendősekből 1700-an tevékenykednek pedagógusként vagy asszisztensként.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!