1918-ban a legtöbb ember tuberkulózisban, influenzában és tüdőgyulladásban halt meg. Napjainkban a leggyakoribb halálok a szívbetegség, rák és az agyvérzés – derül ki mindez a CSeh Statisztikai Hivatal (ČSZ) éves egészségügyi jelentéséből, melyet a napokban tettek közzé. Csehszlovákiában száz éve már több mint 200 kórház volt, és létezett a maihoz hasonló egészségbiztosítási rendszer.

 

„Általánosságban elmondható, hogy javult az egészségügyi ellátás hozzáférhetősége. Csehszlovákia megalakulását követően sajátos problémákkal kellett megküzdenie az országnak. Köszönhetően annak, hogy Szlovákiában lényegesen gyengébb volt a kórházi ellátás rendszere, Kárpátalján pedig még súlyosabb volt a helyzet. A helyzetet részben cseh és szlovák orvosokkal sikerült kezelni,”

 

mondta a ČTK cseh hírügynökségnek a Károly Egyetem orvostudományi Tanszékének vezetője, Karel Černý.

 

Nagy különbség volt az egészségügyi színvonal, a higiéniáról való általános vélekedés mértékében, mely befolyásolta az átlagéletkor hosszát is. Míg 1929 és 1932 között Csehországban a férfiak átlagosan 51,9 éves korig éltek, a nők pedig 55,2 évig, Szlovákiában ugyanez 48,9 illetve 50,9 év volt. Húsz évvel később is kettő illetve három év volt a különbség a csehek és a szlovákok között a nők illetve a férfiak esetében, mely különbség a mai napig megmaradt. Míg 2015-ben a csehek átlagosan 79,47 éves korig élnek, addig Szlovákiában az átlagéletkor 77,21 év.

 hirdetes_300x300  

 

A Cseh Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint 1918-ban 34 ezer ember halt meg TBC-ben, 27 ezren influenzában és 26 ezren tüdőgyulladásban. Napjaink leggyakoribb haláloka, a szívbetegség akkoriban a negyedik helyen volt, a rák pedig csak a hetediken.

 

Már 1888-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia idején a szolidaritás volt az egészségügyi ellátórendszer alapja, hasonlóan, mint napjainkban. A biztosítás kötelező volt az iparban dolgozók, az egyéni vállalkozók és a kereskedelemben dolgozók számára és fedezte a biztosítottat valamint a családját is. Ezt a rendszert fogadta el Csehszlovákia is, melyben akkoriban mintegy az ország lakosságának fele rendelkezett egészségbiztosítással.

 

ČTK

Nyitókép: cz.depositphotos.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!