A szárazság és a forróság nemcsak az alacsony gabonatermésért és áremelkedésért felelős, hanem azért is, hogy emiatt drágább lesz a liszt. A Molnárok Szlovákiai Szövetségének értesítése szerint a malomipari termékek ára egyre drágább lesz – tájékoztatott Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

 

Holéciová elmondása szerint a legnagyobb európai gabonatermesztők már jó pár hete arról informálnak, hogy az európai földeken jóval alacsonyabb termést takarítanak be. Az élelmiszeripari célú felhasználásra szánt gabona árát az idei aratás után ismét az EU-n belüli és kívüli termés, valamint a világtartalék magassága fogja befolyásolni.

 

A szóvivő kijelentette, hogy az alacsony gabonatermésre már a németek, a franciák, az osztrákok és a lengyelek is panaszkodtak. „Annak ellenére, hogy az aratás még nem fejeződött be, konstatálhatjuk, hogy külföldön már most nagy az érdeklődés a mi hazai élelmiszeripari célú felhasználásra szánt gabonánk iránt. Ez azonban befolyással lesz a hazai feldolgozók és a malomipar áremelkedéseire“ – pontosított Holéciová.

 

 hirdetes_400x285  

A malomipari üzemek már az elkövetkezendő napokban szeretnének beszélni üzletpartnereikkel a liszt magasabb áráról.

 

Holéciová szerint a szlovákiai malomipar bonyolult gazdasági helyzetben van. A malmok 2015-ben és 2017-ben is több mint 3 millió eurós veszteséget értek el.

 

TvNoviny

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!