Genovai hídomlás: tovább emelkedett a halálos áldozatok száma - Körkép.sk
Friss hírek

Genovai hídomlás: tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

Már 42 halálos áldozata van a keddi szerencsétlenségnek, amelynek helyszínén szerdán is folytatják a mentési munkát. Az olasz közlekedési miniszter a hidat üzemeltető cég vezetőinek leváltását követeli a tragédia miatt. Bukarestben bejelentették, hogy egy román állampolgár meghalt a katasztrófában.

 

Negyvenkettőre nőtt a genovai hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek – közölte szerdán Francesco Cozzi genovai főügyész a RAI közszolgálati televízióval. Cozzi tudatta, hogy ez valószínűleg még mindig nem az áldozatok végleges száma. A RAI szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota. Cozzi megerősítette azt is, hogy három gyerek is van a halottak között.

 

Egy román állampolgár életét vesztette a hídomlásban

 

Egy román állampolgárságú halálos áldozata is van a genovai hídomlásnak – közölte szerdán a román külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a torinói román konzulátus mobil egysége utazott a helyszínre, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak. Az azonosítás során derült ki, hogy a halálos áldozatok egyike román állampolgár.

 

Az üzemeltetőben látja a felelőst az olasz miniszter

 

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

 

Később a híd üzemeltetőinek lemondását követelte Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter szerdai Facebook-üzenetében. „Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan” – nyilatkozta később a RAI 1 közszolgálati televíziónak. A miniszter közölte: kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

 

 

Maga a belügyminiszter, Matteo Salvini, aki a jobboldali Északi Liga vezetője, úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták. „A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek” – idézi Salvinit a Politico.

 

Tervet dolgoz ki az olasz kormány az olaszországi közúti infrastruktúra rendkívüli ellenőrzésére – közölte a Facebookon szerdán Giuseppe Conte olasz kormányfő. A miniszterelnök emellett a hagyományos vizsgálatok megerősítését is megígérte. „Sokkal szigorúbb vizsgálatok lesznek, mert nem engedhetjük meg, hogy ez a tragédia megismétlődjön” – húzta alá Conte, aki szerdán felkeresi a baleset sérültjeit. „Ami Genovában történt, az nemcsak a városon ejtett mély sebet, hanem Ligurián és egész Olaszországon is” – húzta alá az olasz miniszterelnök.

 

MTI

Nyitókép: Sky News

 

Leszakadt egy autópályahíd Genovánál – 35-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket