A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és környékét szerda este zárta le hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem. Hajdu Márton, a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket. A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került a környezetbe – tette hozzá.

 

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője megerősítette az MTI információját, amely szerint egy irídiumizotópot tartalmazó konténer okozott a repülőtér forgalmában fennakadást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utasok végig biztonságban voltak.

 

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatornának azt mondta: függetlenül attól, hogy nem magyar lajstromozású repülőgéphez kapcsolódik a baleset, a magyar hatóságoknak – a katasztrófavédelemnek és a közlekedési hatóság légügyi hivatalának – kell majd kivizsgálniuk a baleset körülményeit.

 

 hirdetes_400x285  

Az M1 úgy értesült, hogy három ember érintkezett az anyaggal, de hozzátették, az Országos Mentőszolgálat szerint személyi sérülés nem történt, senkit sem kellett kórházba vinni a repülőtérről.

 

A magyarországi Izotóp Intézet Kft. rendelt irídium izotópot, az azt tartalmazó konténert egy utasszállítógép csomagterében helyezték el. A reptéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelték, hogy forrósodik a konténer. A cég ellenben azt hangsúlyozta, hogy ilyen anyagok szállításánál természetes a hőmérséklet-emelkedés, álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.

 

MTI

Nyitókép: lokal.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!