2008-ból való EU-s támogatásokból kell közel fél millió eurót visszafizetnie Nagybiccsének (Bytča), miután „befolyásolt közbeszerzéssel” vádolják a várost.

 

Az esettel az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) foglalkozott, majd megállapította, hogy a tendert manipulálták és lehetséges, hogy szubvenciós csalás is történt. Nem meglepő, hogy a szlovák rendőrség nem talált elkövetőt, a város szintén nem tervez a felelősök ellen fellépni.

 

Nagybiccse 2008-ban iskolafelújításba kezdett a Mezőgazdasági Minisztérium EU-s felhívásán elnyert pénzből. A közbeszerzési versenyt egy zsolnai cég intézte, amelynek Zsolna városa volt a részvényese – Ján Slota polgármester képviseletében.

 

 hirdetes_810x300  

Az OLAF anonim forrása szerint Slota találkozott Nagybiccse akkori polgármesterével, Peter Korccal (független), majd megegyeztek az együttműködésben. 2014-ben Marek Vagovič, még a .týždeň-ben jelentette meg az üggyel kapcsolatos cikkét.

 

A hírek szerint a versenytárgyalás sem ment le minden baki nélkül. A beérkezett ajánlatokat tartalmazó borítékokat még a határidő lejárta előtt felbontották. Két cég ugyanolyan ajánlattal állt elő, kettő pedig a második körben felemelte az ajánlat árát.

 

Az OLAF szerint érdekesek voltak az ajánlatokban szereplő költségvetési táblázatok és kísérőlevelek is, melyek nem csak ugyanúgy néztek ki, de még szövegben is ugyanazok az elírások voltak.

 

Az OLAF tehát megállapította, hogy a tendert manipulálták, így Szlovákiának vissza kellett fizetnie a támogatás egy részét. A minisztérium ezért először a támogatási összeg 5 %-kát, közel 100 ezer eurót kért vissza a várostól, majd, miután az OLAF 25 %-kot határozott meg, további 20 %-ot követel a várostól.

 

Míg az 5%-kos „büntetésre” a városatyák rábólintottak, a további 20 % kifizetésével nem értenek egyet. A jelenleg smeres polgármester nem akar lépéseket tenni az előző vezetés ellen, a rendőrség pedig 2014-ben 8 hónapnyi nyomozás után lezárta az ügyet azzal, hogy nem találtak olyan bizonyítékokat, ami alapján konkrét személyeket lehetne megvádolni.

 

aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!