Görögországban lezárult egy korszak. Az európai hitelválság idején gyakorlatilag álllamcsődbe került dél-európai ország hétfőn hivatalosan lezárta az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) segélyprogramját.

 

Görögország 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és az uniós partnereivel egy segélycsomagról, amelynek keretében IMF és az EU pénzügyi segítségével lábalhatott ki a válságból – kemény intézkedésekért cserébe.

 

A hivatalos közlések szerint a program sikerrel zárult, Görögország kilábalt a válságból. Az ESM három év alatt 61,9 milliárd euró hitelt nyújtott Görogországban. A 86 milliárdos rendelkezésére bocsátott keretet tehát nem használta ki teljesen.

 

 hirdetes_810x300  

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely kiengedi Görögországot a nyolc éven át tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból – írja az MTI. Ez alatta nyolc év alatt Athén nem kevesebb, mint 275 milliárd eurós pénzügyi támogatást kapott, cserébe kemény megszorításokat, nyugdíjvisszavágásokat, leépítéseket és privatizációt kellett végrehajtania.

 

A Görögországnak adott pénzügyi támogatásban való részvétel volt az, amely 2011-ben megbuktatta a Radičová-kormányt.

 

Az eredmények ellenére Görögország még mindig az ötödik az államcsőddel leginkább veszélyeztetett országok sorában. A sorban a negyedik Ukrajna, harmadik Törökország, második Argentína első pedig Libanon, legalábbis a Portfólió által összeállított listán. Szíria, Venezuela és Jemen azért nem szerepel az ötös listában, mert ezekben az országokban már bekövetkezett az államcsőd.

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!