Ma ötven éven ,hogy 1968 augusztus 21-én a szovjet hadsereg és a KGST-testvérállamok megszállták az akkori Csehszlovákiát.

 

Stanislav Zvolenský érsek szerint a megszállás a szabadság iránti vágy és a remény sárba tiprására emlékeztet. A Szlovák Püspöki Konferencia elnöke szerint a komunista propagandára való emlékezés egyben figyelmeztetés is kell, hogy legyen, és hogy napjainkban se hagyjuk magunkat átverni. „A hamis tükör, a történelem félremagyarázása, a bűntettek bagatelizálása károsítja a a szabadságot és a helyes döntéshozatalt” – fogalmazott Zvolenský.

 

Az ellenzéki SaS szerint a szovjetek ötven évvel ezelőtt megutatták az egész világnak, hogy vazallusainál nem tűri a szabadság és a demokrácia legapróbb jelét sem, mert a szabadság és a demokrácia összeegyeztethetetlenek a diktatúrával.

 

 hirdetes_810x300  

„Csehszlovákia polgárai ötven évvel ezelőtt nemcsak azt érezhették meg a saját bőrükön, hogy a Szovjetúnió kíméletlen, amennyiben a saját érdekei veszélyben vannak. Az emberek látható bizonyítékot kaptak a reformkommunisták naivitására is, élükön Alexander Dubčekkal, akik ún. megújulási folyamatokat kezdeményeztek a kommunista pártban és a társadalomban, csakhogy alábecsülték azok következményeit,”

 

– olvasható az SaS nyilatkozatában.

 

Az MKP cikkünk megjelenéséig nem adott ki semmilyen nyilatkozatot a mai nap fő eseményével kapcsolatban. Csáky Pál EP-képviselő közösségi oldalán augusztus 17-én ellenben úgy fogalmazott, hogy „a szlovákiai magyarság  már 1968 megmutatta, hogy az akkori csehszlovákiai magyar közösség lényegében politikai közösség is, képes magát megszervezni, s képes artikulálni is elképzeléseit. 1968-ban a Csemadok vált a csehszlovákiai magyar társadalom reprezentánsává. Felemelő érzés 5 évtizeddel később is olvasni az akkori jegyzőkönyveket, érzékelni a parázsló vitákat, elgondolkodni a megoldási javaslatok fölött.”

 

Csáky szerint 1968 ugyanakkor megmutatta a társadalmi megosztottságok veszélyességét is.

 

Peter Pellegrini kormányfő szerint olyan világra kell törekednünk, ahol a nemzetek szabadon dönthetnek saját akaratukról. Közösségi oldalán videót is közzétett az ötven évvel ezelőtti eseményekre reagálva.

 

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke úgy fogalmazott, hogy az orosz sajtó és az állami szervek még évtizedekkel az események után is baráti segítségről beszélnek.

 

„Nem hagyhatjuk ezt figyelmen kívül. A történelemhamisítást és a tények elferdítését nem lehet megbocsájtani, mindez befolyásolja a kapcsolatunkat ezzek az országgal”

 

– tette hozzá.

 

 

webnoviny.sk és Körkép.sk összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!