A szlovák nemzeti felkelés résztvevőinek bátorsága miatt ma felemelt fővel állhatunk itt – mondta Andrej Kiska államfő, aki a SzNF felkelés 74. évfordulója alkalmából Besztercebányán mondott beszédet.

 

 „74 évvel ezelőtt Szlovákiában a becsületes nők és férfiak csatlakoztak a civilizált világ és a fasiszta, nácista ideológia között zajló harchoz. Eldöntötték, hogy harcolni fognak egy olyan rendszer ellen, amelyik gondolkodás nélkül koncentrációs táborokba küldte a saját polgárait. Ezek a nők és férfiak szembeszálltak azzal a kormányhatalommal, amelyik bábot csinált magából és hajlandó volt arra, hogy kihasználja és megalázza Szlovákiát. Felkeltek az állam ellen, hogy megóvják a saját országukat és azoknak az embereknek a jövőjét, akik ebben az országban éltek“

 

– mondta Kiska.

 

„A szlovák nemzeti felkeléssel az országunk a civilizált, demokratikus és kulturális Európához jelentkezett, ami elutasította, később pedig legyőzte a rossz ideológiáját“ – mondta Kiska.

  hirdetes_300x300   

 

A felszólalása során egyesk kifütyülték, mások pedig fujjozzással illeték Kiskát.

 

„Az egészséges társadalmat nem az állam autoritásába vetett vak hit tarthatja kézben, hanem azokba az értékekbe vetett hit, amelyekre mindannyian támaszkodhatunk“ – hangsúlyozta.

 

Elmondása szerint ma gyakran halljuk azt, hogy a társadalmunk kettéosztott. Kiska ugyanakkor hangsúlyozta, hogy éppen a SzNF felkelés résztvevői voltak azok, akik megmutatták, hogy egy államnak milyen értékeken kell állnia.

 

„Minden állam sikeres története azokból a pillanatokból és eseményekből áll, amelyekre a polgárok büszkék lehetnek, és amelyekre hivatkozhatnak a nehéz pillanatokban. A szlovák nemzeti felkelés egy olyan pillér, amelyre a modern, szabad és demokratikus Szlovák Köztársaság szilárdan támaszkodhat“

 

– zárta az államfő.

 

Teraz.sk/Sme.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!