Az ifjú házaspároknak szánt hitelt még a szocializmus idejéből ismerjük. Előnyösek és közkedveltek voltak, sőt a házaspárnak a gyermek megszületése után a hitel egy részét vissza sem kellett fizetnie.

 

A hitelt akkor a pozsonyi Szlovák Állmi Takarékpénztár adta. Az ifjú házaspároknak szánt hitelt az állami hozzájárulással szintén ők adták. A kamatot pedig az állam határozta meg.

 

Hasonló újdonsággal hozakodna elő a koalíciós Most-Híd párt is. Az ifjú házasoknak szánt hitellel szeretne segíteni a fiatal párokon. „Jelenleg szakmai szintű tárgyalások folynak a pénzügyi tárcával, ahol ennek a terméknek a pontos paramétereit próbálják meghatározni“ – mondta Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője.

 

 hirdetes_300x300  

Az ifjú házasoknak szánt hitelben a legnagyobb szerepet a pár életkora kapja. „A konkrét paraméterek, tehát a hitel nagysága, a kamat, valamint a törlesztés ideje a tárgyalások részét képezik. Arra számítunk, hogy idén ősszel már végleges formát ölt ez a rendelkezés“ – magyarázta Debnár.

 

A szakértők szerint ez az intézkedés egyáltalán nem lenne felesleges. „Amennyiben ez a hitel meg fogja spórolni az emberek kiadásait, vagy más olyan előnyöket fog kínálni, ami megkönnyíti a fiataloknak a hitelfelvételt, esetleg a kedvezőbb törlesztést, akkor esélye van arra, hogy sikeres legyen“ – mondta Maroš Ovčarik a Finančný Kompas portáltól.

 

A javaslat szerint eddig így néz ki az ifjú házaspároknak szánt hitel:

 

  • egyik kérelmező sem lehet idősebb 35 évnél
  • az ifjú pár közül legalább az egyiknek 2 ledolgozott évvel kell rendelkeznie
  • a házasságot a hitel kérvényezésének évében kell megkötni
  • a hitel egy részét a gyermek születésekor elengedik
  • a hitel összege, a kamat és a törlesztési idő még nem ismert

 

TvNoviny.sk

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!