Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) Szlovákia kapcsán 302 millió eurós vámcsalási ügyet derített fel – írja a Denník N. A napilap internetes kiadása szerint A II. Fico kormány idején olyan több tízezer tonnányi kínai és más távol-keleti gyártású ruha után mulasztották el befizetni a vám teljes értékét. A csalás lényege abból áll, hogy papíron kisebb értékű árut tüntettek fel a vámosok, mint ami valós összeg lett volna, hogy kisebb vámot állapítsanak meg a termékekre. A Denník N által megszólított vámos szerint ekkora mértékű csalást nem lehet a vámhivatal felsővezetői nélkül véghezvinni. Szóval, itt az újabb botrány a koalíció nyakán.

 

A legtöbb gyanús ügyletre 2013-ban és 2014-ben került sor. A szakértők szerint a vámhivatal érintett munkatársai és felsővezetői vagy figyelmen kívül hagyták vagy közreműködtek a bűntények elkövetésében.

 

Az OLAF szerint a több országot érintő nemzetközi csalás Szlovákiára eső része 302 millió euró, a most felderített visszaélések teljes összege 2,2 milliárd euró. A hatályos szabályozás miatt az OLAF akár az elveszett vámbevétel teljes megtérítését követelheti Szlovákiától – természetesen az adófizetők pénzéből. Az összeg a nemrég bejelentett ingyenes iskolai ebédek éves költségvetésének háromszorosa, vagy az oktatásra szánt szlovákiai uniós források egésze, vagy 30 kilométernyi könnyebb terepen megépíthető autópályaszakasznak a költsége. Szóval jelentős kárról beszélhetünk.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Nyitókép:  HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!