Ukrajna elkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi valutalappal egy újabb hitelcsomag érdekében, ami kiváltaná a jelenlegi 17,5 milliárd dolláros most érvényben lévő paktumot. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen feltételekkel kaphatná meg keleti szomszédunk az IMF kölcsönét. A dolog háttere azonban nagyon is prózai: Ukrajna nem teljesítette a jelenlegi IMF-hitel feltételeit, ezért újat akar felvenni, hogy abból legyen képes meglépni elmulasztott reformjait.  

 

A 2014-es forradalom óta az ország nyugati partnerei sokmilliárdnyi dollárt pumpáltak az országba, amely azonban azóta is súlyos problémákkal küzd.

 

A jelenleg futó IMF-hitelt február óta leállították, mert Ukrajna nem teljesíti a feltételeit. Ezek között a követelések vannak, mint a gazdasági reformok, a korrupció felszámolása. A teljes keretből mindössze 8,7 milliárd dollárt tudtak lehívni, ám az első részleteket 2020-től kell fizetniük – úgy, hogy az ország gazdasági állapotában semmilyen áttörést sem értek el.

 

 hirdetes_810x300  

Az IMF azt követeli Ukrajnától, hogy növelje meg a háztartási gáz árát, amelyet a szovjet időktől mesterségesen alacsonyan tartanak. Erre október 1-jéig kaptak időt.

 

Megjegyezzük, itt is a korrupció és nem a gazdaságosság hiánya a fő probléma. Még a forradalom előtt háztartásként bejelentett nagyfogyasztók dézsmálták meg az Oroszországból érkező gázt, és adták el a feketepiacon azt jó pénzért.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: glob.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!