Málta soha nem lesz migránsközpont a Földközi-tengeren – szögezte le Joseph Muscat, az ország munkáspárti miniszterelnöke vasárnap, aki szerint a bajba jutottakat kimentik, de Málta nem fog a migránsok ügyeit kezelő központtá válni.

 

Olaszország több esetben is Máltát tette felelőssé a Földközi-tengeren bajba kerülő vagy ott kimentett migránsok befogadásáért, amitől Valletta elzárkózik. Muscat visszautasította, hogy országa nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot.

 

Hangsúlyozta, hogy aki máltai vizeken kerül bajba, azon minden esetben segítenek, de olyan esetekben, amikor nincs szükség segítségnyújtásra, a máltai hatóságok „keze meg van kötve”; nem hurcolhatnak Máltára olyanokat, akik nem akarnak odamenni.

 

 hirdetes_810x300  

Olaszország idén hivatalba lépett, jobboldali-populista kormánya kijelentette, hogy Róma egyetlen további menedékkérőt sem fogad be, egyúttal azt követeli, hogy az érkezőket osszák szét az Európai Unió tagállamai között. Matteo Salvini belügyminiszter, a jobboldali Liga elnöke többször még olasz hajóknak is megtiltotta, hogy migránsokkal befussanak valamelyik olasz kikötőbe.

 

MTI/Teraz.sk

Nyitókép: Yahoo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!