Az Európai Központi Bank (ECB) ma hivatalosan is bemutatta az új száz- és kétszáz eurós bankjegyeket, melyek 2019. május 28-tól kerülnek használatba.

 

Az eddigi legmagasabb névérték, azaz az 500 eurós bankjegy nem képezi az új széria részét, ezért az ECB az idei év végéig befejezi a gyártását. Az Európai Központi Bank így szeretné elkerülni a bankjegy illegális célokra történő felhasználását. Mindezek ellenére a bankjegy továbbra is érvényes marad.

 

„Az új 100 és 200 eurós bankjegyek innovatív védőelemeket tartalmaznak. Úgy, ahogyan a többi névértéket is, az új bankjegyeket is tapintással, ránézéssel és meghajlítással könnyen lehet majd azonosítani“

 

– írta körül az új bankókat a Szlovák Nemzeti Bank.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

 

A régi bankjegyektől első ránézésre a méretükben fognak különbözni. „Mindkét névérték bankójának ugyanakkora lesz a magassága, mint az 50 eurós bankjegynek. A hosszúságuk változatlan marad – minél hosszabb egy bankjegy, annál magasabb az értéke“ – írta a Szlovák Nemzeti Bank.

 

Szabad szemmel az apró € jeleik is láthatóak lesznek, melyek az ezüstös sáv felső részében találhatók.

 

„Az új 100 és 200 eurós bankókon egy tökéletesített smaragd szám is található. A smaragd szám az összes Európa szériába tartozó bankjegyen megtalálható, ám ebben a tökéletesített verzióban a szám belsejében az € jel is látható“.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!