Kedd délután többek között a Smer alkotmánytörvény-javaslatáról is szavazott a parlament. Az egyszerű többséget igénylő szavazáson 93 voksot kaptak a szocdemek.

 

Nagy meglepetésre néhány most-hidas parlamenti képviselő is támogatta a Smer alkotmánytörvény-javaslatát a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról, holott a párt korábbi kommunikációjában elutasította Ficoék elképzelését.

 

„Nem fogunk a számokkal licitálni. Számunkra az első helyen a szakmaiság és felelősség áll.” 

 

mondta Ivan Švejna a párt alelnöke még májusban.

 hirdetes_400x285  

 

Később a Most-Híd azt is leszögezte, hogy szerintük a nyugdíjkorhatár kérdése nem tartozik az alkotmánytörvények közé.

 

Az ellenzékben és a koalícióban sincs egyetértés a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról

 

A 93 támogató szavazattal a javaslat átkerült második olvasatba. Az alkotmánytörvényt támogatta a teljes Smer-SNS-Sme Rodina-ĽSNS-klub összes jelenlévő képviselője. A Most-Hídból Lucia Žitňanská ellene volt, Peter Antal, Balódi László, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar és Štefan Vavrek pedig támogatták. Bugár Béla, Jakab Elemér, Vörös Péter, Sárközy Irén, Cséfalvayová Katarína, Peter Kresák és Bastrnák Tibor tartózkodtak. A szavazás teljes eredménye itt tekinthető meg.

 

A 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetéséhez és fenntartásához Fico szerint az államnak 2070-ig mintegy 80 milliárd euróra lenne szüksége. A 64 éves korhatárnál ez a szám ennél is magasabb lesz.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:
Címkék: nyugdíjkorhatár

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!