„Hibásnak és nem szerencsésnek” minősítette keddi határozatában a cseh képviselőház az Európai Parlament szavazását, amely megindította az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást a jogállamiság magyarországi helyzetéről készített Sargentini-jelentés alapján.

 

A magyar téma azután került szóba, hogy a cseh parlamenti alsóház több órás vitát folytatott az Európai Uniónak a 2020 és 2027 közötti időszakra szóló költségvetési tervezetéről.

 

Cseh képviselők véleménye szerint az Európai Parlament Magyarország elleni álláspontja „csak tovább mélyíti az árkokat és a bizalmatlanságot az Európai Unió régi és új tagállamai között”.

 

 hirdetes_810x300  

A Jan Skopecek ellenzéki polgári demokrata (ODS) képviselő határozati javaslatát a 200 tagú alsóházban a jelenlévő 153 képviselő közül 97 támogatta, 24-en pedig ellene szavaztak.

 

A cseh képviselőházban már korábban, szeptember 13-án szóba került a Sargentini-jelentés, amelyet a 21 cseh európai parlamenti képviselő közül kilencen megszavaztak, egy tartózkodott, tízen pedig ellene voksoltak. Egy cseh EP-képviselő nem vett részt a szavazáson.

 

A Sargentini-jelentést megszavazók között volt a kormányzó ANO mozgalom négy képviselője is, álláspontjuktól azonban Andrej Babis kormányfő, a mozgalom elnöke azonnal elhatárolódott.

 

Jan Skopecek, a vitában ismételten „botrányosnak és elfogadhatatlannak” minősítette, hogy több cseh EP-képviselő „a szövetséges Magyarország ellen” szavazott.

 

Prágában szeptember közepén civil szervezetek tüntetésen biztosították támogatásukról Magyarországot és bírálták az Európai Parlament döntését. Néhány csehországi magyar szervezet pedig közös nyilatkozatban állt ki Magyarország mellett.

 

MTI

Nyitókép: aktualne.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!