A Szabadságot az állatoknak (Sloboda zvierat) szervezet óriásplakát-kampányt indított annak érdekében, hogy megváltoztassa a kutyákkal való rossz bánásmódot. Céljuk, hogy megszűnjön az a bevett gyakorlat, hogy a kutyák láncon töltik egész életüket.

 

Silvia Čaňová, a kampány koordinátora elmondta, hogy kezdeményezésük a jogalkotásban uralkodó patthelyzetre reagál. Jelenleg ugyanis nincs lehetőség a megkötött kutyákon segíteni.

 

A jelenlegi jogszabályok megengedik, hogy az állat egész életét láncon töltse. A lánc azonban nem lehet 2,5 méternél rövidebb, körkörös mozgást kell lehetővé tennie, és a kutyán csak állítható nyakörvhöz lehet erősíteni. A láncon tartott kutyának naponta szabad mozgást kell biztosítani.

 

 hirdetes_300x300  

Naponta több tucat bejelentés

 

A jogi előírásokat azonban a napi gyakorlatban lehetetlen ellenőrizni. A kutyáikat láncon tartó tulajdonosok állítják, hogy az állatnak naponta szabad mozgást engednek. Ennek ellenkezőjét nagyon nehéz bizonyítani. Leggyakrabban a szomszédok jelentik az ilyen eseteket, akik sokszor visszautasítják a személyes bejelentést, és csak név nélkül hajlandók nyilatkozni.

 

A kampány logója. Kép: Sloboda zvierat

 

A most indult kampány célja, hogy széleskörű vita induljon a témáról, és felelős hozzáállásra késztesse a kutyatulajdonosokat.

 

Az állatvédő szervezeteddig  már 20 ezer aláírást gyűjtött össze a kérdésben, a kampány hamarosan online is támogatható.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!